Profilaxie dentara
A avea un zambet frumos si sanatos este o dorinta pe care o avem fiecare dintre noi, insa acest lucru este rezultatul unei implicari constante. Efectuarea controlului periodic si a procedurilor profesionale de profilaxie dentara sunt esentiale pentru a preveni aparitia afectiunilor dentare sau pentru depistarea acestora in stadiu incipient. Asa cum bine stim, este mai usor sa prevenim decat sa tratam, pentru a trata necesitand proceduri mai costisitoare si mai complexe.
Profilaxia dentara cuprinde o serie de proceduri stomatologice precum:
Detartajul si periajul profesional
Afecțiunea gingivală este adesea cauzată de depunerile de placă bacteriană, iar cea mai bună modalitate de a le îndepărta este prin periaj zilnic de două ori pe zi. Însă oricât de bine ai curăța dinții, întotdeauna vor rămâne zone greu accesibile, pe care e dificil să le menții curate. În zonele respective, placa bacteriană se poate acumula și, cu timpul, se poate mineraliza, formând depuneri dure, numite tartru, care nu pot fi îndepărtate prin periaj obișnuit. Dacă tartrul nu este îndepărtat, în jurul dintelui și, posibil, sub linia gingivală se poate aduna o cantitate mai mare de placă bacteriană, conducând la progresarea afecțiunii gingivale.
Pentru a reduce riscul de afecțiune gingivală sau pentru a opri agravarea acesteia, medicul specialist in profilaxie dentara îți poate recomanda o curățare profesională a dinților, numită detartraj și periaj profesional, pentru a putea avea dinții cu adevărat curați.
Depistarea cariilor incipiente si evaluarea obturatiilor
Controlul stomatologic periodic ofera medicului stomatolog modalitatea de a depista noi carii, ce pot fi nedureroase si neobservate de catre pacient. Descoperite la timp acestea se pot trata mai usor , iar dintele va fi mai putin afectat. Trecand neobservate aceste carii pot avansa si pot duce la devitalizarea dintelui sau chiar la extractie. De asemenea, in cadrul unui control stomatologic medicul poate observa daca obturatiile prezente au suferit modificari sau fracturi, sau daca au aparut carii pe langa obturatii.
Sigilarea santurilor si fosetelor
Sigilarea dentara scade cu 80% riscul la carie in randul molarilor permanenti. Sigilarea reprezinta un factor principal in profilaxia cariei dentare, la care se adauga igiena dentara si dieta alimentara.
Sigilarea dentara reprezinta inchiderea ermetica a molarilor. Manopera se traduce prin aplicarea unui strat foarte subtire de sigilant dentar fluid, aplicandu-se pe suprafata masticatorie a dintilor, in santuri si fosete. Sigilantul are in compozitie substante antibacteriene pe baza de fluor, ce se elibereaza continuu pe o perioada indelungata. In consecinta cresc rolul protector si scad si mai mult riscul molarilor de a se caria.
Fluorizarea dintilor
Fluorul este o substanță care oferă un plus de protecție dinților împotriva cariilor. Este indicat ca tratamentul de fluorizare să aibă loc în cabinetul stomatologic și să fie făcut de un medic specialist din mai multe motive. În primul rând, tratamentul de fluorizare are un efect sporit dacă înainte este îndepărtată placa bacteriană și tartrul, iar în al doilea rând, fluorul trebuie administrat în cantități corecte, pentru că, în cantități mari, fluorul este toxic pentru organism.
SFATURI PENTRU A VA
IMBUNATATII IGIENA ORALA
1.Folositi tehnica corecta
Va recomandăm să țineți întâi peria la un unghi de 45 de grade cu gingiile și să utilizați mișcări circulare,nu orizontale, dinspre gingie spre partea libera a dintelui. Apoi, țineți peria în poziție verticală și concentrați-vă pe spatele dinților, unde se formează adesea placa bacteriana.
2.Periati-va dintii suficient timp
Este posibil ca procesul de curatare utilizat sa nu dureze suficient. Va recomandam ca periajul sa fie de minim 2 minute.
3.Alegeti o periuta potrivita
Periuta de dinti este conceputa pentru diferite nevoi. Asigurati-va ca periuta dumneavoastra atinge spatiul din spatele maselelor, greu de igienizat, insa unde se acumuleaza placa bacteriana.
4.Folositi apa de gura si ata dentara sau dusul bucal
Periajul dentar necesita metode suplimentare pentru o igienizare corecta. Va recomandam ca dupa fiecare periaj sa utilizati apa de gura si ata dentara sau dusul bucal. Apa de gura este recomandata tuturor pacientilor, mai ales celor cu gingii sensibile, iar ata dentara sau dusul bucal ajuta la igienizarea spatiilor interdentare, care sunt greu de accesat cu periuta.
5.Schimbati frecvent periuta de dinti
Va recomandam sa schimbati periuta de dinti o data la 3 luni.
6.Evitati gustarile dupa periajul de seara
Daca dupa periajul de seara mancati ceva, veti anula toate efectele igienizarii. Particulele de mancare si zahar vor ramane pe suprafata dentara prea mult timp, pe durata noptii, si vor favoriza factorii bacterieni. Va recomandam ca dupa periajul de seara sa nu mai mancati sau sa beti altceva in afara de apa.
7.Respectati controalele periodice la medicul stomatolog
Oricat de grijulii sunteti cu dantura dumneavoastra, va recomandam sa faceti un control periodic o data la 6 luni, pentru a va asigura de sanatatea dumneavoastra orala.