Chirurgia orala si maxilo-faciala
Procedurile de chirurgie orala si maxilo-faciala cuprind tratamentul chirugical al partilor moi cervico-faciale, al oaselor craniului visceral, al glandelor salivare, articulatiei temporo-madibulare, plastia reconstructiva in sfera orala si maxilo-faciala si tratamentul chirurgical al leziunilor dento-parodontale.
Extractia dentara
Prin care se extrage un dinte irecuperabil, ce nu mai poate fi tratat prin nicio metoda conservatoare
Rezectia apicala
Este o metoda chirurgicala ce consta in extirparea apexului unui dinte, impreuna cu tesutul periapical, fiind precedata de tratament endodontic corect realizat. Indicatiile rezectiei apicale:
- Afectiuni anatomice ce impiedica curatarea si obturarea corecta a canalului radicular
- Afectiuni ce tin de restaurarea protetica a dintilor implicati
- Fracturi radiculare
- Obstacole pe lungimea canalului radicular care nu pot fi depasite prin tratament endodontic
- Leziuni periapicale ce nu pot fi tratate prin tratamentul endodontic conventional
- Esecuri ale tratamentului endodontic
Sinus lift
Sinusurile maxilare sunt cavitati deschise, umplute cu aer, ce sunt situate la nivelul maxilarului, in dreptul premolarilor si molarilor superiori.
Interventia de sinus lift, realizata de catre medicul specializat in chirurgie maxilo-faciala, este necesara atunci cand sinusul este prea aproape de nivelul maxilarului si nu exista suficient os pentru inserarea implanturilor dentare.
Interventia va avea loc, ca toate celelalte interventii, sub anestezie locala, astfel incat pacientul sa nu resimta niciun fel de durere sau disconfort.
Medicul specialist in chirurgie maxilo-faciala ridica membrana sinusala pana la nivelul in care sa ii permita inserarea implantului. Dupa ce membrana sinusala este ridicata, in cavitatea nou formata se aditioneaza os si sunt inserate implanturile.
Dupa interventia de sinus-lift, pacientul trebuie sa respecte intocmai medicatia prescrisa si indicatiile post-operatorii indicate de medicul specialist, neexistand astfel nici un fel de durere.
Remodelarea gingivala
- Gingivectomia – cu rol de a indeparta tesutul gingival in exces pentru a imbunatatii aspectul zambetului. Dupa ce ne- am asigurat ca toate zonele implicate sunt perfect anesteziate, se practica o mica incizie si se indeparteaza tesutul gingival in exces.
- Gingivoplastia – cu rol de a remodela si recontura chirurgical tesutul gingival in scop estetic, functional sau fiziologic.
Zambetul gingival poate fi determinat de tesutul gingival crescut in mod excesiv. Acest testut gingival poate fi indepartat astfel incat dupa vindecare gingiile sa aiba un aspect natural si placut.
Chirurgia parodontala
Bolile parodontale, cunoscute drept parodontoza, sunt afectiuni ale gingiei, osului alveolar, precum si ale ligamentelor ce sustin dintele in alveola.
Cauza principala este placa bacteriana care determina inflamatia parodontiului marginal.
Faza incipenta poarta numele de gingivita si este reversibila prin tratament adecvat si mentinerea unei igiene riguroase. Netratata, gingivita poate duce la parodontopatie sau parodontoza si in final la pierderea dintilor de pe arcada.
Boala parodontala nu doare, iar de cele mai multe ori dintii nu sunt afectati deloc, decat elementele de sustinere: giniga si osul.
Semnele bolii parodontale:
- Sangerare gingivala la periaj, masticatie sau spontan
- Miros neplacut
- Gingii de culoare rosu-violaceu
- Retragerea gingiilor si expunerea radacinii
- Tumefierea (umflarea) gingiilor
- Mobilitate dentara
In stadii incipiente tratamentul poate consta in simpla igienizare, in timp ce in stadiile mai avansate se va recurge la chiuretajul subgingival pentru eliminarea tesuturilor patologice.
Este ideal ca pacientul sa se prezinte la medicul specialist inca de la primele simptome ale afectiunii. Astfel tratamentul va fi scurt si preventiv. De asemenea, exista solutii si pentru boala parodontala aflata in stadii avansate, insa cu cat mai tarziu identificata, cu atat mai complex va fi si tratamentul.